dimecres, 18 d’abril del 2012

Muffins de poma


O hauria de dir muffins "professionals"? El cas és que quan els de casa han tastat aquests muffins que he preparat pels esmorzars de la setmana m'han dit allò de: semblen ben bé fets a un forn de pa per un professional (i jo m'he engreixat de cop un parell de quilos!!). El cert és que són tendres, gustosos i gens pesats. No es fan pim-pam-pum però també és cert que, un cop veus els resultats, no tens cap dubte que, tot i el temps que hi has dedicat, més d'hora que tard tornaràs a fer-ne més. De fet, encara anàvem pel primer muffin que a casa ja m'estaven preguntant si no les podria fer variant la fruita de dins o més grossos, o... Bona senyal, no?

Muffins de poma
(14 muffins mitjans)

100gr de mantega sense sal (a temperatura ambient)
120gr de sucre
2 ous grossos batuts lleugerament (a temperatura ambient)
150gr de farina per reposteria
50gr de farina normal
2 culleradetes de llevat
1/4 de culleradeta de bicarbonat sòdic
120ml de llet (a temperatura ambient)
un pessic de sal

Pel farcit:
2 pomes grosses (d'uns 300gr cadascuna)
2 cullerades de sucre
2 cullerades de suc de llimona


1.- Preescalfar el forn a 220ºC
2.- Començar preparant el farcit: Tallar un tros d'una de les pomes d'uns 100gr. aproximadament (el farem servir per decorar els muffins). Submergir durant una estoneta en aigua amb sal per evitar que se'ns posi negre.
3.- Pelar i treure el cor de la resta de pomes. Tallar a trossets quadrats d'uns 2cm x 2cm i uns 3mm de gruix.
4.- Posar a foc mig en una paella junt amb el sucre i el suc de llimona. Amb una espàtula de fusta anar remenant sovint fins que s'hagi evaporat tota l'aigua que deixi anar i la poma ja estigui tova. Treure del foc i reservar.
5.- Pels muffins: En un bol barrejar els dos tipus de farina, el llevat i el bicarbonat sòdic (no cal tamisar) i reservar.
6.- En un altre bol utilitzar una batedora elèctrica per batre la mantega fins que ens quedi d'un color més pàl·lid i amb una textura lleugera (en aquest pas és molt important que la mantega estigui a temperatura ambient, o és molt difícil d'aconseguir la textura desitjada).
7.- Afegir el sucre en dues o tres vegades a la mantega, batent bé cada vegada per assegurar que queda ben incorporat.
8.- Afegir els ous lleugerament batuts i batre bé. Tirar-hi el pessic de sal i tornar a batre.
9.- Afegir la meitat de la llet i tornar a batre fins que quedi la mescla ben lligada. Incorporar-hi la meitat de la barreja de farines tamisada (ara sí) i remenar delicadament amb una batedora manual fins que quedi ben mesclada.
10.- Abocar-hi la resta de la llet, tonar a remenar i acabar d'afegir la mescla de farines tamisada. Altre cop, assegurar que la massa quedi homogènia treballant-la amb cura amb la batedora manual.
11.- Afegir-hi la poma que hem preparat abans i remenar amb una espàtula de goma fins a que quedi barrejada amb la massa (no cal barrejar molta estona, el just per a que quedi ben repartida).
12.- Preparar els motlles posant-hi paperets dins i ompli'ls fins a un 85% de la seva capacitat (aproximadament) amb la mescla que hem preparat.
13.- Agafar el tros de poma que havíem reservat. Tallar-la a bastonets d'uns 3mm d'ample x 3cm de llarg x 3mm de gruix (les mides són aproximades, eh?). Decorar els muffins amb uns quants "bastonets" de poma per sobre.
14.- Abaixar la temperatura del forn als 200ºC i coure els muffins durant 10 minuts. Passat aquest temps abaixar la temperatura altre cop fins els 180ºC i coure uns 8 o 10 minuts més o fins que hagin pujat i tinguin un color marró-daurat (La prova de l'escuradents no falla mai!).
15.- Apagar el forn i deixar els muffins dins, amb la porta tancada, un parell de minuts més per a què s'acabin de coure amb l'escalfor residual del forn.
16.- Retirar del forn, desemmotllar i posar sobre una reixeta.


Sí. Sembla molta feina, però també és cert que aplicant una política de "mètodes i temps" es pot escurçar l'estona a invertir per a cuina'ls. M'explico. Mentres preparem el farcit de poma es pot anar preparant la farina per una banda i la mantega amb el sucre, etc, per l'altra. Jo ho he fet així i quan la poma ha arribat al punt de cocció que volia ja quasi tenia la massa dels muffins a punt. Potser el què dóna més feina és preparar els trossets petits de poma pel farcit i els bastonets per a decorar-la després però tampoc és quelcom que ens requereixi d'hores de feina!

Com ja us deia al principi, us sentireu totalment orgullosos del resultat que obtindreu. Paraula d'honor! Ideals pels esmorzars o berenars de tota la familia, o per a regalar a familiars o amics. Segur que quedareu bé. Jo n'he portat unes quantes als meus pares i els hi han encantat. Què més puc demanar? Passar-te una estona a la cuina i obtenir bons resultats és el millor que li pot passar a una cuinera aprenent com jo!

3 comentaris:

  1. M'encanten les magdalenes de poma, i fetes a casa són molt més bones que comprades. Ideals per esmorzar amb el cafè amb llet!

    ResponElimina
  2. Aquí ja saps que som més de te que de cafè amb llet però, com tu dius, no hi ha res com unes bones magdalenes de poma! ;-)

    ResponElimina
  3. Passejant per la xarxa he topat sense saber com, amb el vostre bloc. El primer que m'ha cridat l'atenció a sigut el color, doncs tinc devoció pel verd i desprès el bon rotllo que desprèn la pàgina. O sigui que ja teniu una seguidora més a la vostra colla. I que el millor sempre son les coses senzilles, com aquestes genials magdalenes! Enhorabona per la feina que feu i per haver trobat un racó de mon on fer la vostra. Una abraçada i fins aviat.

    PD: Normalment no m'estenc tant, però com encara no ens coneixíem, he volgut quedar be :). Petons.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...