diumenge, 8 d’abril del 2012

Mona de Sara - La Recepta


La padrina Eva, o sigui jo, ha donat la mona a la seva fillola, la Mariona, aquest matí. La història de la mona i del seu procés d'elaboració la vàreu poder seguir ahir, quasi a temps real, a través dels tres posts que vam anar penjant mentres la feiem. Doncs bé, avui era el dia D i havíem de fer el més important: regalar-la i...tastarla!! 

He de dir que els comentaris han estat tots positius pel que ara ja puc dir, inflada i orgullosa, que sé fer una mona de sara!! (i que es pot menjar...). Us animeu? En cas que la resposta sigui que sí, aquí us passo la recepta amb consells i aclaracions segons he pogut anar descobrint mentres la feia.

Mona de Sara
(motlle de 24cm)

Pel pa de pessic
6 ous grossos o 7 de mitjans
300gr de sucre
200gr de farina
La pela d'una llimona ratllada o essència de llimona
Mig sobre de llevat

Per la Sara
200gr de sucre
50gr d'aigua
4 rovells d'ou
250gr de mantega pomada
Nota: com que la vaig voler farcir de sara també per dins, vaig fer el doble de sara de la que us he posat aquí

Per l'almívar
100ml d'aigua
100gr de sucre

200gr d'ametlla crocant trinxada
Ous de xocolata
Pollets, plumes i el què convingui!


Pa de pessic:
1.- Separar les clares dels rovells. Batre les clares a punt de neu (ben pujades!) i poc a poc anar-hi afegint el sucre fins que quedi ben mesclat.
2.- Afegir els rovells de mica en mica sense parar de batre. Afegir, també, la ratlladura de llimona o l'essència.
3.- Barrejar el llevat amb la farina, tamisar-la i afegir-la a la mescla anterior.
4.- Ara, i no abans, preescalfar el forn a 200ºC. És molt important no fer-ho al principi de tot ja que per a fer un bon pa de pessic i aconseguir que ens pugi totalment pla (sense bonys o amb forma de muntanya) el forn no pot estar gaire calent. És a dir, posarem el motlle al forn just quan ens avisi de que ja ha arribat a la temperatura indicada, però no molt després o tindrem problemes, i l'abaixarem a 180ºC.
5.- Untar bé un motlle rodó de parets verticals amb mantega (el meu era de 24cm i va quedar perfecte!) i espolvoreja'l amb farina. Abocar la mescla dins i remenar-la bé amb una espàtula per assegurar que no hi queden bombolles
6.- Atenció a aquest pas!! Truc de professional total que va donar un resultat increïble!! Agafar una tovallola vella i tallar-ne una tira al llarg de la mateixa amplada que l'alçada de la paret del volstre motlle. Mullar-la amb aigua freda, escórrer-la bé i enrotllar-la al voltant del motlle. Assegurar-ne l'extrem amb una agulla imperdible. (Tranquils!! Ni la tovallola s'encendrà amb l'escalfor del forn ni jo m'he tornat boja! Aquest és un truc que he pogut comprovar per mi mateixa que serveix per assegurar que el pa de pessic puja totalment pla de tot arreu...i funciona!!).
7.- En el moment en què el forn arribi als 180ºC posar el motlle dins i fornejar durant 40 minuts aproximadament o fins que un escuradents surti totalment net en punxar la part central del pa de pessic.
8.- Treure'l del forn i deixa'l refredar uns 5 minuts dins del mateix motlle. Després retirar del motlle i deixar refredar completament abans de començar a decora'l.

Sara:
1.- Preparar un almívar espès posant en una cassola petita l'aigua i el sucre. Sense remenar, deixar que arrenqui el bull i deixar que bulli durant uns 3 o 4 minuts.
2.- En un bol, posar-hi els rovells i batre'ls amb les varilles. Afegir el almívar als rovells en forma de rajolí sense deixar de batre en cap moment. (Atenció!! Espereu a que l'almívar s'hagi refredat un pèl, ja que si l'afegiu encara bullint correu el risc que els rovells es "coguin" i acabin fent una mena de "fils" molt lletjos).
3.- Batre i batre i batre fins que l'almívar s'hagi refredat (és a dir, que quan mulleu la punta del dit noteu que la mescla està a temperatura ambient).
4.- Afegir-hi la mantega i no deixar de batre fins aconseguir una mescla homogènia i....ja teniu la sara feta!!! Abans de fer-la servir, però, haureu d'esperar a que es refredi una mica i agafi la consistència adequada. És a dir, que pogueu treballar-la amb una mànega pastissera i que quan en poseu una mica en una part del patís, es quedi allà on li heu dit i amb la forma que li heu dit.
5.- Per cert, si voleu fer sara de xocolata, només heu d'agafar una mica de xocolata de cobertura i desfer-la. Separeu la sara que volgueu "reconvertir" en un altre bol i afegiu-hi tanta xocolata com us sembli fins aconseguir el sabor que desitgeu. Compte! Se'n necessita molt poca per aconseguir-ho. A casa, amb menys d'una cullerada ja n'hi va haver prou.

Almívar:
1.- Posar en una cassola petita l'aigua i el sucre. Sense remenar-ho deixar que bulli durant uns 3 minuts.
2.- Retirar del foc.
Aquest almívar s'utilitza per mullar les dues parts del pa de pessic un cop l'hem tallat per la meitat i abans de farci'l amb la melmelada, "yema" o sara. Fa que el pa de pessic quedi més gustós i humit. La veritat és que sembla que no i marca la diferència!

Recomanacions:
Doncs ja ho tenim tot per muntar la mona com ens agradi més (això ja va al gust, i destresa de cadascú!). Però permeteu-me compartir amb vosaltres alguns detalls amb els què m'he anat topant durant el procés de "creació" de les meves:
1.- El millor ganivet per tallar una mona per la meitat és un de serreta (tipus de tallar pa) o un aparell molt practic que vénen a l'Ikea (i soposo que a altres llocs també) que té forma de serreta i porta un cable prim molt tensat a mode de ganiveta.
2.- Abans de tallar el pa de pessic per la metiat, és bo fer-li un petit tall en vertical a un dels costats. Es tracta de deixar-li una marca que sigui visible per a què quan haguem de tornar a "muntar" un pis a sobre l'altre, ens torni a quedar exactament igual a com estava abans de talla'l.
3.- Si voleu evitar que la sara us quedi plena de molles de pa de pessic quan la decoreu, us recomano que primer li doneu una capa per a segellar-la. M'explico. Cobriu tot el pa de pessic (menys la base, és clar) amb una capa ben fina de sara de manera que no es vegi gens de pa de pessic per enlloc (no passa res si el pa es transparent a través de la sara). Un cop tota coberta, posar-la a la nevera uns 10-15 minuts fins que la sara s'hagi solidificat.
4.- Començar la decoració per les parets. Recobrir-les amb una nova capa de sara (aquesta vegada més generosa) i "enganxar-hi" l'ametlla crocant. Això és bo fer-ho sobre una safata ben grossa de manera que l'ametlla que ens caigui la podrem tornar a recollir i utilitzar-la de nou.
5.- Si voleu que la decoració quedi ben professional i no sou gaire expertes en això de la pastisseria (com és el meu cas), opteu per fer "dibuixos" de sara amb relleu i eviteu intentar deixar la part superior de la mona totalment "llisa". Per aconseguir-ho es necessiten eines especials i moooolta destresa. Amb la mànega pastissera es poden fer "dibuixos" ben senzills (podeu prova'ls primer a sobre d'un plat) i que dissimulen les imperfeccions que poden haver quedat a sota.
6.- Un darrer consell: compreu-vos una mànega pastissera BONA. Les d'Ikea, per exemple, són molt econòmiques i tenen unes "boquilles" excel·lents, però les mànegues es desfilen completament mentres les utilitzes i t'acaben "esguerrant" les decoracions.


Ja veieu que es tracta de quelcom laboriós. Bé, suposo que amb la pràctica es deu acabar fent amb un obrir i tancar d'ulls però en el meu cas, en ser les primeres que feia, i tenint en compte que només sóc padrina d'una nena...no crec que pugui practicar gaire això de les mones. En tot cas, una experiència més que ha acabat positivament.  M'ha permès aprendre noves tècniques i, com us deia ahir, compartir un dia a la cuina amb el Jordi. Tot plegat, molt emocionant!

Ei! Si us animeu a fer-ne una vull veure què tal us queda, d'acord?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...