dilluns, 23 d’abril del 2012

Pastís de mousse de torró i iogurt grec (recepta de la Gemma Clofent)


Feliç Sant Jordi a tothom! I en especial als Jordis i Jordines que avui celebren el seu sant. A casa en tenim un, el meu fill i, evidentment, ho hem de celebrar com cal, no? Ja fa dies que vaig veure una recepta del blog La Cuina de Casa de la Gemma Clofent que vaig pensar que seria ideal pel Jordi. Combinava el torró tipus Xixona i el iogurt grec, dues de les coses que més li agraden al meu fill. A més, era de textura tipus mousse i per a mi suposava tot un repte ja que no n'havia preparat cap abans.
He de dir que no va ser fàcil, més que res perquè quan ets una cuinera totalment amateur com sóc jo t'adones que et falta un munt de material a la cuina i que, sense ell, el resultat de les receptes depèn més de la sort que de seguir bé els passos. A més, com ja he comentat, el forn de casa tampoc va massa fi (ja ha vingut el tècnic dues vegades però no ens en sortim!) i això encara li dóna més emoció al tema, per dir-ho d'alguna manera...
En tot cas, l'esforç va valdre la pena i el resultat, tot s'ha de dir, va ser molt millor de l'esperat. Primer perquè tot i les meves mancances "logístiques" la presentació del pastís va sortir prou bé, després perquè el pastís estava més que bo, boníssim i, per últim, i el més important, perquè el meu fill quasi cau de la cadira quan el va veure i va estar molt content. Així doncs, l'esforç va valdre la pena!

Pastís de mousse de torró i iogurt grec
(Motlle de 24cm.)

Per a la base:
4 ous
200gr d'ametlla en pols
200gr de sucre
1 llimona

Per la mousse de turró:
300gr de torró tipus Xixona (ho sé, comprar torró al mes d'abril no és gaire normal i extremadament difícil si no vius en una gran ciutat. Solució: pregunteu a les pastisseries. No serà tan econòmic com el que podeu trobar per Nadal a qualsevol botiga però també està molt més bo)
250ml de nata per muntar (molt, molt, molt freda!)
100ml de llet
30gr de sucre
4 fulles de gelatina (les meves eren una mica petites i un cop vist el resutat potser n'hi hagués hagut de posar 5...)
3 ous

Per a la mousse de iogurt grec:
2 iogurts grecs ensucrats
2 fulles de gelatina

Per a la crema per a decorar el pastís:
100gr de torró tipus Xixona
50ml de llet


Preparem la base:
1.- Preescalfar el forn a 180ºC
2.- Separar els rovells de les clares i barrejar bé els rovells amb el sucre.
3.- Afegir-hi la pela ratllada de la llimona i, un cop ben mesclat, l'ametlla en pols. Reservar.
4.- Muntar les clares a punt de neu i afegir-les amb molt de compte a la mescla anterior. Fer-ho amb moviments molt suaus per a evitar que se'ns abaixin.
4.- Engrassar i enfarinar un motlle rodó de 24 cm. Abocar-hi la massa i posar al forn uns 30 minuts.

Nota: La recepta d'aquesta base és la mateixa que la de la Tarta de Santiago, pel que si un altre dia us animeu a preparar-ne una...ja ho sabeu!
Nota 2: Per a la base del nostre pastís no necessitarem tot el "gruix" de la Tarta que hem preparat. La Gemma recomana al seu blog que la tallem horitzontalment en dos o tres pisos i congelem per a futurs pastissos les que ara no utilitzem.

Preparem la mousse de torró:
1.- Ratllar el torró (ho sé, és molt engorrós, però s'ha de fer. Jo tinc una maquineta que talla i ratlla verdures i formatge i em va anar molt bé.)
2.- Posar les làmines de gelatina en remull en aigua freda.
3.- Separar els rovells de les clares i col·loca'ls en bols diferents.
4.- Posar la llet al foc fins que comenci a bullir. En aquest punt, abocar sobre el rovells mentres remenem amb unes varilles sense parar.
5.- Escórrer bé la gelatina i afegir-la als rovells remenant molt bé per a què es dissolgui completament.
6.- Afegir-hi el torró. Remenar per a que quedi incorporat a la mescla anterior. Agafar el turmix i triturar-ho molt bé fins a que quedi una mescla ben fina i homogènia. Es tracta de que no trobem restes de trossets d'ametlla. Reservar.
7.- En un altre bol abocar la nata i muntar-la. No s'ha d'arribar a muntar del tot. Només fins a que tingui una textura cremosa i ja comenci a fer "pics". En aquest punt es diu que està semi-muntada. (He de confessar que tampoc havia muntat mai nata abans. No va ser una experiència gaire agradable, la veritat, tenint en compte l'estonada que vaig estar amb les varilles a la mà!).
8.- Afegir la nata semi-muntada al torró remanant molt suaument. Reservar.
9.- Muntar les clares a punt de neu amb el sucre i afegir a la mescla anterior. Una vegada més, fer-ho amb molt de compte per a evitar que ens baixin.

Muntatge de la base amb la mousse de torró:
1.- Col·locar la base en un motlle de 24cm que tingui les parets desemmotllables o, en cas contrari, recobrir-les amb paper de forn. Ah! No cal dir que la base ja ha d'estar freda i que ja l'hem tallat horitzontalment en el gruix que volíem (1,5cm aprox.).
2.- Abocar la mousse de torró sobre la base i amb una espàtula allisar bé per a que no quedin bonys.
3.- Posar a la nevera fins a que la mousse qualli.

Preparació de la mousse de iogurt grec:
1.- Posar les làmines de gelatina en remull en aigua freda uns 5 minuts abans de seguir amb el següent pas.
2.- Escalfar 50gr de iogurt grec al microones (amb 20 o 30 segons ja n'hi ha prou).
3.- Escórrer bé la gelatina i afegir-la al iogurt calent. Remenar bé per a què es dissolgui completament.
4.- Afegir-hi la resta de iogurt i barrejar-ho tot bé.
5.- Abocar-ho sobre la mousse de torró ja quallada i tornar a posar tot a la nevera per a que la mousse de iogurt també qualli.

Preparació de la crema de torró per a decorar el pastís:
1.- Escalfar 50ml de llet.
2.- Afegir-hi 100gr de torró trossejat (no cal ratlla'l).
3.- Passar la mescla per turmix i assegurar que queda moooolt fina. No ha de quedar cap trosset d'ametlla a la vista sinó una crema ben homgènia. Si no ho feu així us trobareu que l'ametlla us embossa la mànega pastissera.
4.- Traspassar la mescla a una mànega pastissera amb un broquet rodó i ben petit i decorar el pastís fent ziga-zagues. Compte!! Heu de ser molt ràpids per a que no es refredi la crema!!

Tornar a col·locar a la nevera i servir ben fred.


Bufff!!! Quantes coses, oi? Realment, cada fase no és excessivament complexa, però sí hem de tenir en compte que hem de deixar un temps entre cadascuna per a que el pastís agafi la textura necessària a la nevera. Si ho planifiques bé, mentres el pastís es va refredant encara et queda temps per a fer altres coses a la cuina. En el meu cas vaig preparar uns deliciosos spaghetis amb salsa al pesto de julivert (ja us parlaré un altre dia perquè van sortir moooolt bé!).

I pel que fa al súper pastís de mousse, doncs què puc dir-vos? El meu fill va quedar molt content i em va posar una nota de 9,5. Això és un excel·lent, no? Doncs us podeu imaginar com de satisfeta em sento.
Ah! Aprofito per recomenar-vos altra vegada el blog de la Gemma Clofent. Si voleu bones receptes de postres 100% casolanes heu de visita'l. Us encantarà!

2 comentaris:

  1. Felicitats, t'ha quedat SENSACIONAL!!!!
    Queda una mousse finíssima i molt bona, amb un gustet a torró deliciós. Segur que el teu fill ha quedat molt content. Felicitats també a ell ;)

    ResponElimina
  2. Moltíssimes gràcies Gemma!! A casa estan tots encantats. Ja em demanen que provi una altra de les teves receptes. Hauré de començar a pensar quina... jejejeje. Una abraçada!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...