divendres, 4 de maig del 2012

Falafel


No fa pas gaires dies vam compartir amb vosaltres una recepta de pollastre amb cobertura de iogurt amb curry d'evident inspiració oriental. Avui us volem explicar la nostra primera aventura amb el falafel. Estem molt cosmopolites, no? És el que passa quan a casa hi entren llibres nous de cuina i et passes les hores mortes donant voltes per blogs de cuina de tota la xarxa. Bé, això i que tinguis un pot de cigrons al rebost de casa des de fa ni se sap quan a l'espera de fer un Hummus pel que sempre et falta algun ingredient i que al final diguis: d'avui no passa! I els falafel van ser l'opció escollida.

No n'havia cuinat mai. De fet, ni tan sols n'havia menjat mai. Ni l'Andy, ni molt menys el Jordi. Però tots vam coincidir en que és un excel·lent manera de menjar els cigrons i sortir de les receptes típiques. A més, és senzill i ràpid de fer i amb un pot de 400gr en surten una bona pila!

Falafel
(per a 4 persones)

1 pot de cigrons de 400gr (pes net)
1/4 de ceba
1 grapat de julivert fresc
1 grapadet de coriandre fresc (opcional)
2 dents d'all
Sal
2 dents de caiena (compte que amb 2 ja pica molt!)
Un polsim de comí
1 culleradeta de llevat
1/2 tassa de farina

1.- Rentar bé amb aigua abundant els cigrons. Col·locar en el pot del túrmix junt amb la resta d'ingredients menys el llevat i la farina.
2.- Triturar-ho tot bé amb el túrmix fins que els cigrons quedin com una pasta. Per cert, és molt possible que hagueu d'utilitzar una espàtula o cullera per anar "rascant" les vores del pot ja que la mescla és tan espessa que no baixa fins a la part de les aspes. Ha de quedar una pasta fina, tot i que si hi ha algun grumull (o trossos de julivert sense trinxar del tot) no passa res.
3.- Transferir la pasta a un bol i afegir-hi el llevat. Remenar bé per a que quedi ben incorporat.
4.- Anar afegint la farina (2 cullerades cada vegada) a la pasta fins que aquesta quedi suficientent "seca" per a que poguem fer-ne boletes sense que s'enganxi a les mans.
5.- En aquest punt, si es vol que la pasta tingui molt gust a les espècies que hi hem afegit, és recomanable de posar a la nevera unes 4 hores per a que els gustos s'assentin bé. Si no es vol un sabor tan intens passar al punt següent directament sense refrigerar la pasta.
 6.- Posar una mica d'oli en una paella i esperar que estigui ben calent (però que no fumegi). Agafar la quantitat de pasta equivalent a una nou, fer-ne una bola amb les mans i aixafar-la contra el marbre fins aconseguir la forma d'una moneda d'uns 1-1,5cm de gruix.
7.- Coure a la paella per les dues bandes fins aconseguir un color daurat intens.


Va ser un dinar diferent. Els vam menjar amb una amanida grega amb tomàquet ben madur i formatge feta i hi combinaven meravellosament. També hem llegit que estan molt bons dins d'un pa de pita amb verdures fresques com enciam o fins i tot espinacs. Com us deia, però, són una alternativa a tenir en compte a l'hora de menjar llegum.

8 comentaris:

  1. Andy i Eva; Un plat vegeterià, típic de la Índia i el Pakistà. La llegum -en aquest cas els cigrons- tenen molts recursos a la cuina.
    Que vagi de gust Andy i Eva¡¡ :-D ;-D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep!

      Com deia, no n'havíem menjat mai i ens van agradar moltíssim!! Segur que repetim (tot i que el tema de l'hummus el tinc pendent i no el penso perdonar!). Jejeje

      Una abraçada!

      Eva

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un plat exquisit fet amb verdura, ens agrada i molt! Fan una pinta exquisida, ens en menjaríem un ara mateix sense dubtar-ho, ja se'ns està fent la boca aigua...

    Avui a l'apartat notícies del bloc d'ESfruita, la botiga online de fruita i verdura de qualitat, us portem les novetats del Maig! Hem canviat de mes i per tant, canviem també algunes fruites i verdures de temporada.
    Us convidem a entrar-hi i a veure també el calendari de fruita i verdura que dóna tota la informació dels productes de temporada de tot l'any!
    www.esfruita.com/assessorem

    ESfruita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que fan bona pinta...però encara estan millor de sabor! Tot un descobriment! ;-)

      Elimina
  4. M'encanta l cuina grega i fer dinars diferents també ens agrada molt.
    He fe talgun cop falafels, un amica diferents als teus. Combinacts amb una salsa de iogurt queden boníssims.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que vaig llegir que es menjavena amb una salsa de iogurt. Hauré de buscar la recepta i així la propera vegada els hi donarem un "toc" diferent. ;-)

      Elimina
  5. T´agafe l´idea!!! Ho he de confesar...Jo tambe tinc un pot de cigrons al rebost de l´epoca del paleolitic!!!
    Però els tastare amb pa de pita a veure que tal...

    Petons ***
    Pascu Vicens

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...