dimecres, 23 de gener del 2013

Esqueixat de lluç a la gaditana

 
Una recepta molt similar a la que avui us presentem, la vaig trobar fa mesos en un bloc de cuina espanyol anomenat Un poquito de Rocío. En la seva recepta feien servir tonyina enlloc de lluç i hi havia alguna altra variació però l'essència és bàsicament la mateixa. També em consta que algunes veïnes de Waterbridge el preparen amb bacallà fumat (un peix que aquí els torna bojos i que jo, sentint-ho molt, no puc ni olorar!). Evidentment, pèro, ells no l'anomenen pas "Bacallà a la gaditana", ja que Cadis els hi queda una mica lluny, però la recepta s'ha fet un raconet a les cuines d'aquest petit indret de la Gran Bretanya gràcies a un mini-curset de receptes "cosmopolites" que el pare Brown va organitzar a la parròquia per recaptar diners pel banc d'aliments que gestiona. Nosaltres vàrem preparar aquest plat i una típica coca de forner amb anís i pinyons al més pur estil català i ambdues varen tenir una molt bona acceptació.


Avui m'he adonat de fins a quin punt els hi va agradar aquesta recepta a les mestresses del poble, quan l'Alex, el nostre fuster i nou membre de la família, ens ha demanat que li expliquéssim pas a pas com preparar-la. Sembla ser que va estar treballant a casa dels senyors Towers ajustant-lis les finestres i aquests li varen parlar del famós lluç que van preparar els "catalans" (o sigui, nosaltres!). La Mary no surt gaire de casa (i menys ara que està tot glaçat!) però li encanta posar-se a la cuina i sembla ser que n'hi va preparar un plat. Ja sabeu, la gent gran sempre pensa que els joves han de menjar més del que ja mengen. I va ser un enamorament instantani! I nosaltres, que també estem profundament enamorats del nostre fuster, i de les seves mans, no ens hi podem negar. Així que, Àlex, aquesta va per tu!

Esqueixat de lluç a la gaditana
(per a 4 persones)

4 filets de lluç o 8 medallons (si ho feu amb peix congelat l'haureu de descongelar prèviament)
2 dents d'all
2 fulles de llorer
Mig vaset de conyac
1 pot de tomàquet sofregit d'uns 400gr
Dues cullerades d'oli d'oliva
Dos cullerots de caldo vegetal o de peix (opcional)
Sal i pebre al gust
Farigola i Orenga al gust


1.- Posar una cassola al foc amb l'oli d'oliva i afegir-hi les dues dents d'all tallades a làmines ben finetes.
2.- Mentres l'all es va daurant, anar tallant els filets o medallons de lluç a trossets ben petits d'uns 2cm X 2cm aproximadament.
3.- Quan l'all ja s'hagi enrossit, afegir el peix esqueixat a la cassola i anar remenant-ho tot fins que aquest es vegi cuit.
4.- Afegir el mig gotet de conyac, remenar bé i coure a foc "alegre" fins que aquest s'hagi evaporat.
5.- Incorporar el sofregit de tomàquet a la cassola i tornar a remenar-ho tot per a que s'integri completament amb el peix.
6.- Deixar coure uns 5 minuts més i, si es vol, afegir-hi el caldo per aconseguir una salsa més "lleugera".
7.- Salpebrar al gust i condimentar amb les herbes (farigola i orenga) i...bon profit!!

Més senzill no pot ser, no us sembla? En 20 minutets podreu disfrutar d'un plat sa i deliciós. A més, les seves variacions són il·limitades! Podeu prepara'l amb qualsevol tipus de peix, amb el caldo o sense ell, afegint un sofregit de ceba junt amb l'all, canviant el conyac per vi blanc, afegint-hi musclos, o petxines, o pèsols, condimentant amb més herbes, acompanyant amb unes bones patates al forn... Buff!!! 30.000 receptes al preu d'una! No us queixareu, eh?

5 comentaris:

  1. ostres quina pinta!! els plats de peix em tornen boja i aquest sembla que el pugui olorar i tot! recepta apuntadissima! petons (desde Martorell ;-)) per cert, l'altre dia vaig mirar al google fotos del vostre poble i...que macooo!!! visita pendent!

    ResponElimina
  2. Hola,
    Me parece una receta exquisita!! Tengo atún congelado en casa, así que me llevo la receta y la pongo en práctica en breve!!! Tiene una pinta excelente!
    Gracias por compartir!
    Un beso,
    IDania

    ResponElimina
  3. Te molt bon aspecte i al menys per mi es molt diferent, original...el fare quan pugui...i acompanyat de un bon pa casolà ja serà la repera...je je...molts petonets

    ResponElimina
  4. magnific l'aspecte d'aquest plat... y de ben segur que podrien tenir conexiò, de fet Anglaterra i el Penyal estan molt més aprop del que sembla geograficament...

    ResponElimina
  5. No m'estranya que tingués tan d'èxit aquest plat!!!!! Una bona manera de menjar peix, i si va acompanyat d'un bon pa.... ja és el súmmum!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...