diumenge, 27 de gener del 2013

Pa de motlle anglès


 L'hivern ha arribat de veritat. Bé, en alguns indrets més que en alguns altres. A Waterbridge ha fet un fred suportable i no ens ha visitat la neu. Uns amics de Huddersfield, però, ens han penjat les seves fotos al Facebook i em moria d'enveja admirant els paissatges nevats prop de Castle Hill i els carrers de la ciutat que semblaven pistes d'esquí. Aquí ja sabeu que disfrutem d'un microclima que ho relativitza tot, fins i tot la pluja i el mal humor. Això no impedeix, però, que alguns dies no em vingui gens de gust sortir al carrer, per la maleïda humitat. I si fa una mica de vent... En dies així el que em ve de gust és ficar-me a la cuina i fer i desfer al meu gust. Gairebé com avui mateix.
Teníem, des de ja fa algunes setmanes, una missió: fer un pa de motlle de qualitat. Aquí, a Waterbridge, són moltes les llars en les que la gent fa el seu propi pa seguint la tradició i la recepta familiar de cada casa. Com que nosaltres som gairebé uns nouvinguts, no disposem d'aquest actiu tan preuat. Així que hem buscat ajuda. Vàrem demanar consell a diversos amics i coneguts, vàrem parlar amb l'amic David Banks, vàrem consultar diversos blogs anglesos i alguns nordamericans... Finalment vàrem optar per la que ens va semblar més sensata i la més simpàtica: la versió del mestre Michel Roux Jr. Mr. Roux és molt conegut pels seus programes de cuina a la televisió, per la seva simpatia i per les seves obres de caritat. És, a més i sobretot, un expert cuiner, especialitzat en dolços i pastisseria. Seria com una versió molt anglesa, elegant i educada de l'Arguiñano. Però Mr. Roux té un estil completament diferent, com podreu comprovar.
Per a que pogueu seguir el procés pas a pas, que és molt senzill, al final de la recepta us hem posat el link del programa de Mr. Roux. Ens posem, doncs, mans a l'obra. Disfruteu-lo!


Pa de motlle
(motlle de 20-23cm)

350ml de llet
1 cullerada sopera de mel de canya (o normal si no en teniu)
25gr de mantega
250gr de farina
250g de farina de força
10gr de sal
1 culleradeta de postres de llevat sec per a panificadora o 12gr de llevat fresc


1.- Posar la llet al foc en un cassó i afegir-hi la mel i la mantega. Remenar per tal que la mantega es dissolgui, així com la mel. Vigilar que la llet no bulli i retirar del foc en quant tota la mantega hagi quedat dissolta.
2.- Abocar la llet sobre el llevat fresc i remenar amb una cullera per a que aquest quedi ben desfet. En el cas de fer servir llevat sec, saltar aquest pas i anar directament al punt 3.
3.- Posar la farina en un bol gros i afegir-hi la sal. Remenar bé per a que tot quedi ben integrat. Si feu servir llevat sec de panificadora aquest és el moment d'afegi'l a la farina.
4.- Abocar la mescla de llet, mantega i mel sobre la farina i remenar fins aconseguir una massa homogènia.
5.- Amassar bé tots els ingredients sobre el marbre de la cuina lleugerament enfarinat durant una 10 minuts aproximadament o fins aconseguir una massa ben elàstica.
6.- Formar una bola amb la massa i col·locar-la dins d'un bol ben gros. Tapa'l amb un drap de cuina net o amb film de cuina i deixar reposar una horeta o fins que hagi doblat el seu volum.
NOTA: Si teniu panificadora a casa, podeu fer-la servir per a fer tot aquest procés de l'amassat. Simplement col·loqueu els ingredients secs a la part inferior de la cubeta i els líquids a sobre. Seleccioneu el programa d'amassat i quan aquest acabi continueu amb el pas 7.


7.- Retirar la massa del bol, donar-li forma de bola i tallar-la per la meitat. Fer una bola amb cada una de les meitats i col·locar aquestes dins d'un motlle de forn allargat (tipus plum cake) que prèviament haurem engrassat i enfarinat.
8.- Deixar repossar el pa altre cop durant una mitja horeta tapat amb un drap de cuina. Mentrestant, encendre el forn i programar 200ºC.
9.- Passada la mitja horeta i un cop el forn hagi arribat a la temperatura adequada, destapar el pa i amb un cutter o ganivet ben esmolat fer un tall horitzontal de punt a punta de cadascuna de les dues boles.
10.- Coure a 200ºC durant 10 minuts. Passat aquest temps, abaixar la temperatura del forn a 180ºC i coure uns 30 minuts més.


Programa de la BBC "Great British Food Revival - Bread" A partir del minut 05:42. És en anglès, però les imatges són molt útils.

6 comentaris:

  1. genial aquest pa de motlle anglès!!amb la mantega ha de ser....ufff!! m'apunto aquesta recepta que segur que no em defrauda! petons

    ResponElimina
  2. Holaaaaa desde Madrid!
    Bueno, yo soy una enamorada del arte de hacer pan y como el pan que muestras tiene una pinta y una textura excelentes ... me llevo la receta,
    Un abrazo,
    IDania

    ResponElimina
  3. Quina molla més abellidora que t'ha quedat, provaré de fer la teva recepta, ja et diré com em queda...petonets

    ResponElimina
  4. Holaaa! Gracias por pasaros por el blog. He venido enseguida a ver este riquísimo pan de molde del que me habéis hablado. Prometo hacerlo este fin de semana porque ya creo que no volveremos a comprar pan!

    Gracias por las recetas y gracias por compartir.
    Thanks!

    ResponElimina
  5. Excelente receta de pan de molde lo veo rico,rico.
    Acabo de hacerme seguidora de tu bloc,me gusta mucho.
    Si te apetece puedes pasarte por el mio.
    Un abrazo.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...