diumenge, 13 de gener del 2013

Galetes Daneses


He perdut el compte del nombre de receptes de galetes que volten per casa. Ja he explicat en altres ocasions que tot just fa poc més d'un any que em vaig començar a engrescar en això de la cuina. Fins aquell moment era una autèntica professional de la pasta amb salses enllaunades o plats preparats. I he d'admetre que, durant tots els meus anys d'inactivitat cuinera, sempre m'havia preguntat com era possible que algunes persones "perdessin" el temps fent coses com galetes a casa seva quan n'hi havia tantes, i de tant bones, a qualsevol prestatge d'un supermercat. Ho sé, ho sé. No tinc perdó de Déu. Al menys, però, ningú no em podrà dir que no sóc sincera. 

Ara no només cuinem molt a casa, sinó que cada cop són més les coses que hem deixat de comprar a la botiga perquè les fem casolanes. A més, gairegé la totalitat dels aliments que consumim són procedents de l'agricultura ecològica. Quin canvi, oi? No només hem augmentat de forma exponencial la varietat de plats que mengem a casa (i d'estris de cuina als armaris de casa!) sinó que hem après a posar en valor el menjar d'abans, el de les nostres àvies, el que no necessita de cap màster en nutrició per saber quins ingredients porten. I, no cal que us ho expliqui, però estareu d'acord amb mi que no només et comporta una satisfacció inmensa preparar el teu propi pa, els teus iogurts, el teu brou de pollastre, la teva reposteria, etc. sinó que el seu sabor és infinitament millor al de qualsevol altre aliment que poguem comprar, sigui de la qualitat que sigui.


Doncs ja no tenia excusa, no? Havíem de preparar les nostres pròpies galetes. I aquí estem, traient la pols a totes aquelles receptes guardades durant tant de temps. Avui li ha tocat el torn a les famoses Galetes Daneses. Una galeta senzilla i saborosa que es mereix totes les alabances del món. Feu la prova i em donareu la raó. I ara ja ho puc dir, no hi res millor que "perdre" el temps preparant les nostres pròpies galetes.

Galetes Daneses

250gr de farina
125gr de mantega a temperatura ambient
125gr de sucre
1 ou
1 culleradeta de llevat químic (tipus Royal)
1 culleradeta d'essència de vainilla
1 cullerada de coco ratllat (opcional)



1.- Batre la mantega amb el sucre mitjançant unes "varilles" elèctriques fins aconseguir una massa lleugera i de color blanquinós.
2.-  Afegir-hi l'ou i l'essència de vainilla i seguir treballant la massa fins que quedi tot ben integrat.
3.- En un bol a part barrejar la farina amb el llevat químic i el coco ratllat.
4.- Incorporar la farina mica en mica a la mescla de mantega, sucre i ou i anar treballant la massa fins que aquesta no s'enganxi a les mans.
5.- Retirar la massa del bol i donant-li forma de bola i aixafar aquesta fins aconseguir un disc d'un parell de centrímetres de gruix. Embolica'l amb film transparent i posar a la nevera uns 10 minuts.
6.- Preparar una safata de forn forrant-la amb paper sulfuritzat (paper de forn). Retirar un terç de la massa que teníem refredant a la nevera i col·locar-la entre dos trossos de paper de forn. Amb un corró aplanar-la fins a un gruix d'uns 0,5 - 0,8cm. Retirar el paper de forn superior i amb un talla pastes o un got petit anar tallant les galetes.
7.- Col·locar les galetes tallades sobre la plata de forn que hem preparat. Les restes de pasta que no siguin prou grans per tallar-ne galetes es tornen a posar a la nevera i agafem un altre terç de massa per anar tallant. Anem repetint aquesta operació fins que acabem tota la massa.
8.- Preescalfar el forn a 180ºC i mentres aquest agafa la temperatura deistjada, guardar la safata amb les galetes tallades dins la nevera.
9.- Enfornar les galetes uns 10 minuts o fins que quedin lleugerament daurades.

I a disfrutar! Suqueu-les en un vas de llet o llepeu-les lentament o combineu-les amb un bon tros de xocolata per recordar els nostres berenars d'infantesa. Aquestes galetes són delicioses!

Va, i una primícia: les properes galetes que compartirem amb vosaltres seran uns botons de shortbread!

11 comentaris:

  1. deuen ser boníssimes, la pinta ja la tenen... jo les agafaria amb un bon got de llet.. una abraçada!

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord, les galetes casolanes sempre seran infintament millors que qualsevol galeta industrial, tan per sanes com per bones!
    I les teves t'han quedat sensacionals ;)

    ResponElimina
  3. Elles sont superbes pour accompagner un thé, j'aime beaucoup
    bisous

    ResponElimina
  4. Estic totalment d'acord no te res a veure quan comences a fer-te les coses ja no hi ha volta enrrere...les galetes es veuen delicioses encare que es de les poques coses que no m'agraden gaire...soc mes de magdalenes, brioixos etc....molts petons

    ResponElimina
  5. que bones aquestes galetes de mantega!! jo no pararia de menjar-ne!! petons

    ResponElimina
  6. Mmmmmmmm, pero que ricas tienen que estar estas galletas danesas!!!

    Me la anoto para mi lista de pendientes!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  7. Parece que se deshacen en la boca!!!! MMMMMMM GOOD!!! No debería, pero me quedo la receta!!!

    (Me encanta ese platito blanco!! Es una preciosidad!!!).

    Besitos,
    IDania

    ResponElimina
  8. siempre me han parecido buenísimas éstas galletas, con mucha mantequilla, ideales para picar en cualquier viaje a la cocina.
    Besos

    ResponElimina
  9. He fet no pocs pastissos a casa, però aquestes galetes mai...ja toca¡!

    Petó

    ResponElimina
  10. Deliciosas estas galletas aunque no sean las ideales para seguir una dieta apetecen en cualquier momento. Hace tiempo que no te visitaba como me he podido perder tantas cosas????????????
    Me encanta el blog y te envidio por vivir en un lugar tan bonito será que me estoy volviendo una romantica.
    Besos y feliz año

    ResponElimina
  11. M'apunto això del shortbread. Però ben apuntat!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...