dimecres, 9 de gener del 2013

Tortell de Reis (sense amassar)


A vegades l'influx de les tradicions sol proporcionar moments d'inmensa felicitat. Això mateix ens ha passat aquests dies en més d'una ocasió celebrant l'interminable encadenat de festes que va començar fa dues setmanes. La darrera va ser el dia de Reis, sense anar més lluny.

Era la primera vegada que ens proposàvem fer Tortell de Reis. I era la primera vegada que el feiem a Alfriston Cottage. O sigui que ens estrenàvem per partida doble. Ho vàrem fer assumint el risc que suposava fer un experiment que podia sortir molt bé, simplement bé o terriblement malament. I parlem d'experiment perquè proposem una manera de fer el tortell que s'aparta de l'ortodoxia. Hem aplicat el que hem estat aprenent aquests mesos en l'elaboració del pa. En qualsevol cas, i per a que ningú s'espanti, es tracta d'una forma senzilla i neta de preparar el tortell, molt menys laboriosa que la manera tradicional. Al final de tot us posem el vídeo amb la recepta tradicional en la que ens hem basat (del blog Webos Fritos). El "truc" de la nostra versió us l'expliquem a continuació.

He de dir que el resultat ha estat espectacular, segons el "teenager" Jordi. Aixó sí, aconsellem menja'l el mateix dia o el dia següent com a molt. Inconvenients de no portar conservants. Esperem que us agradi i que el disfruteu.


Tortell de Reis (sense amassar)
(2 tortells mitjans o un de gros)

Per la massa mare:
70gr de llet
10gr de llevat fresc de forner
1 cullaradeta de sucre
130gr de farina de força

Per la massa:
120gr de sucre glaç
La pell ratllada de mitja llimona
La pell ratllada de mitja taronja
450gr de farina de força
20gr de llevat fresc de forner
60gr de llet
70gr de mantega a temperatura ambient
2 ous a temperatura ambient
25gr d'aigua de tarongina ("azahar") o 25gr d'aigua amb 8 gotes d'essència de tarongina
1 pessic de sal

Per la decoració:
Ou batut
Sucre
Un rajolí d'aigua
Fruita confitada (al gust)
Nata ensucrada (al gust) - opcional


1.- Abans de començar tot el procés, és millor ratllar la pell de llimona i la pell de taronja que necessitem per aromatitzar el tortell. Un cop ratllada la barregem amb els 120gr de sucre glaç. Va molt bé fer-ho amb els dits mateix, fregant el sucre amb la pell de taronja i llimona per a aquest s'impregni dels seus sabors i aromes. Un cop ben mesclat, reservar.
2.- Fer la massa mare serà molt més senzill del que pot semblar. Escalfar la llet fins que estigui tèbia i desfer-hi el llevat. Abocar-ho tot en un bol i afegir-hi la culleradeta de sucre. Un cop ben dissolt, afegir la farina mica en mica barrejant amb els dits mateix fins que tota la mescla estigui ben integrada. Si us costa que tota la farina quedi incorporada a la barreja no us hi trenqueu el cap. Feu una bola amb els ingredients que s'han integrat bé i deixeu la mica de farina que us hagi pogut quedar al cul del bol. Un cop teniu la bola feta omplir un bol gran amb aigua tèbia i posar-hi la bola dins. La massa mare estarà a punt quan aquesta suri (no quedarà a la superfície però si veureu que ja no toca a terra). Tot plegat trigarà només uns 10 minuts. Ara ja es pot retirar de l'aigua i reservar en un plat a part.
3.- Entrem en matèria i posem-nos mans a l'obra amb el tortell! Agafar un bol ben gran i tamisar-hi la farina. Esmicolar-hi el llevat pel damunt i després, amb els dits mateix, barrejar les miques de llevat amb la farina fregant un ingredient contra l'altre. Es tracta de que el llevat quedi absolutament esmicolat i barrejat amb la farina de manera que no el poguem veure a simple vista. Un cop a punt, afegir-hi el sucre aromatitzat i el pessic de sal i barrejar tot bé.
4.- Donar forma de volcà a la farina de manera que hi quedi un forat al mig completament envoltat de farina. Dins aquest forat abocar-hi els dos ous, la llet, la mantega, la bola de massa mare i l'aigua de tarongina.
5.- Amb l'ajuda d'una espàtula de silicona, començar a integrar tots els ingredients amb moviments de fora cap dins. És a dir, portant la farina cap al centre on hi ha tota la resta d'ingredients. Un cop la massa es comenci a formar, podem deixar l'espàtula de silicona i seguir amb les mans (com us sigui més còmode) fins que tots els ingredients s'hagin incorporat totalment. Donar forma de bola a la massa i deixar-la dins del bol mateix que s'haurà de tapar amb film de cuina.
6.- Col·locar el bol sobre el marbre de la cuina però a resguard de corrents d'aire i marxar a veure la cavalcada de reis. Quan us lleveu al matí següent la massa haurà llevat completament i procedirem a preparar el tortell.
7.- Després d'obrir tots els regals, destapar el bol i abocar la massa sobre el marbre de la cuina (ben net!) que s'haurà untat amb unes gotetes d'oli d'oliva a l'igual que les nostres pròpies mans. Formar de nou una bola amb la massa i, o bé seguir amb tota ella si volem fer un tortell gros, o partir-la en dos parts si en volem fer dos de mitjans. Jo sóc de l'opinió que més petits són mes manejables, però això ja va a gust del consumidor! Deixar reposar la bola de massa uns 5-10 minuts per a que aquesta es "relaxi" i no s'encongeixi quan li donem la forma de tortell.
8.- Passats els 5 minuts, fer un forat al centre de la bola amb els nostres dits i mica en mica anar fent-lo més i més gran assegurat que ens queda la mateixa quantitat de massa a tot el seu voltant. L'objectiu és que ens quedi el suficientment ample per a que hi poguem col·locar un cèrcol d'emplatar d'uns 8cm de diàmetre que prèviament haurem untat amb unes gotes d'oli d'oliva. La funció del cèrcol és que el forat no desaparegui quan el tortell "s'infli" a dins el forn.
9.- Un cop llest engegar el forn amb escalfor a dalt i a baix a 200ºC i tapar el tortell amb un drap de cuina net a l'espera de que la temperatura sigui la correcta. Aquesta estona d'espera, a més, serà com un segon llevat de la massa.
10.- Quan el forn ja estigui a 200ºC, batre bé l'ou i pintar la superfície del tortell suaument amb un pinzell de silicona i col·locar la fruita confitada al nostre gust. Humitejar el sucre amb un rajolí d'aigua i remenar bé de manera que tot el sucre quedi humit. Escampar aquest sucre pels espais del tortell que no han quedat coberts amb la fruita confitada i... cap al forn!
11.- Courem el tortell a 200ºC durant 15 minuts. Passat aquest temps el courem 5 minuts més a 180ºC i el treurem del forn per cobri'l amb paper d'alumini per a evitar que se'ns torri massa pel capdamunt. Per últim, el courem 10 minuts més a 180ºC tapat així.
12.- Retirar del forn i posar a refredar sobre una reixeta. Un cop estigui completament fred, passar un ganivet per tot el voltant del centre del tortell per a desprendre el cèrcol i retira'l. Els més llaminers poden tallar el tortell per la meitat i ompli'l de nata. Nyam, nyam!!!


4 comentaris:

  1. Doncs t'ha quedat bé... jo em vaig deixar l'esquena amb l'amassat francès... petons!

    ResponElimina
  2. magnifique ta brioche de rois , elle est superbe, bravo.

    Bisous

    ResponElimina
  3. T'ha quedat molt bé, ningú diria que és sense amassar... A veure si per Sant Antoni m'animo a provar-lo jo!

    ResponElimina
  4. qué aspecto tan bueno tiene ese roscón y qué explicación tan didáctica.
    Besos

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...