dimarts, 12 de juny del 2012

Pastís Mousse de Nutella


En els temps que corren sé que em puc considerar molt afortunada: tinc feina i, a sobre, m'encanta. L'anglès ha sigut i és la meva passió i poder ensenya'l als demés m'omple moltíssim. A més, tinc la sort de tenir uns alumnes maquíssims. De fet, amb molts d'ells la nostra relació va més enllà de l'estricte "teacher-alumne" i compartim moltes d'altres coses. En concret, hi ha dos grups d'adults que fa anys que ensenyo. Tots els alumnes viuen en el mateix poblet, a només uns minuts de casa, i els cursos van ser promoguts per l'ajuntament. Una idea genial: portem a un professor al poble i així tota la gent que ho vulgui pot aprendre anglès sense haver d'agafar el cotxe per anar a un centre i a un preu molt més assequible. Són una gent molt especial, d'un poble molt especial. Hi ha una molt bona sintonia entre tots ells i això es reflecteix en el gran nombre d'actes que es celebren en un poble tan petit i en el "bon rotllo" que es respira. A classe, celebrem tots i cadascun dels aniversaris dels alumnes (bé, i els viatges que fan, i que ja arriba el Nadal, i que és el temps de les mones i...en fi, que ho celebrem tot, tot i tot) i acabem fent uns àpats increïbles regats amb cava, vi i el que faci falta. Evidentment, entre tots ells hi ha gustos per a tot i ens hem trobat amb pecularitats tals com un alumne al·lèrgic al coco, un altre que no menja cap tipus de pastís que porti fruita o una altra que no soporta res que porti formatge... I, és clar, quan ens vàrem preparar per la "celebració" de final de curs i em van demanar que els hi portés algún pastís ben bo com els que els hi envio sempre en foto pel Facebook, vaig mirar de tenir en compte totes aquestes "limitacions" i vaig arribar a la conclusió que si volia encertar només podia fer-ho amb una cosa: XOCOLATA.

Fent un repàs a les receptes que corren per casa vaig veure (amb autèntic terror!) que no tenia res que estés a l'alçada de les circumstàncies i vaig començar a fer una recerca exhaustiva pels blogs de la gastroesfera catalana. Em va robar el cor un Pastís de mousse de Nutella que la Gemma Clofent havia penjar ja fa molt temps al seu blog La Cuina de Casa. Tenia, com tot el què fa la Gemma, una pinta increïble i sabia que si em sorgia cap problema a l'hora de posar-m'hi sempre podria comptar a l'altre costat de la pantalla. I així va ser. Vaig llegir-me la recepta i el primer que em va sobtar és que la cobertura de xocolata estava feta amb glucosa. Em va costar d'aconseguir, però un cop havia convençut al pastisser del costat de casa de que me'n donés una mica, aquest em va insistir en què no n'hi posés ja que, al seu entendre, la glucosa li donaria un regust una mica dolent. Presa del pànic, vaig escriure a la Gemma que em va recomanar que seguís la recepta de la cobertura que va fer servir per la mona de xocolata que va publicar aquest any. I jo, paraula de Gemma Clofent, li vaig fer cas. El resultat és aquest que teniu a les fotos i dos grups d'alumnes totalment entregats a la causa: no en va sobrar ni un tall. Va ser un autèntic èxit de crítica i públic i des d'aquí no puc sinó agraïr a la Gemma la seva amabilitat i paciència infinita i als meus alumnes pels bons moments que em regalen al llarg de tot el curs. Per cert, que ara ja hem acabat les classes i ni s'imaginen com els trobo a faltar...snif!


Pastís Mousse de Nutella
(per a un motlle rodó de 23,4cm)

Per la base:
6 ous
200gr de farina
200gr de sucre
Ratlladura de llimona
1 batut de xocolata (tipus Cacaolat)

Per la Mousse:
400ml de nata líquida per muntar
100ml de batut de xocolata (tipus Cacaolat)
2 clares d'ou (millor pasteuritzades tenint en compte que no les courem)
200gr de Nutella
4 fulles de gelatina neutra

Per la cobertura:
150ml de nata líquida 
150gr de xocolata per a cobertura
75gr de mantega

Preparem la base:
1.- Preescalfar el forn a 180ºC
2.- Separar les clares dels rovells.
3.- En un bol mesclar bé els rovells amb el sucre utilitzant les varilles i fins que hagin doblat de volum.
4.- En un altre bol a part muntar les clares a punt de neu i incorporar-les als rovells amb molt de compte per a que no s'abaixin.
5.- Afegir la farina tamisada i la pel de llimona ratllada.
6.- Abocar la mescla en un motlle rodó prèviament untat amb mantega i lleugerament enfarinat i enfornar uns 30 minuts o fins que un escuradents punxat a la part central del pa de pessic surti ben net.
7.- Esperar uns deu minut a que es refredi i desemmotllar. Col·locar el pa de pessic sobre d'una reixeta i deixar refredar del tot.
8.- Un cop fred, tallar longitudinalment en forma de tres o quatre discs (d'1,5 centrímetres aprox.). Reservar-ne un pel pastís que ara farem i la resta embolicar bé amb plàstic de cuina i congelar per a futurs pastissos.


Anem a per la mousse:
1.- Posar les làmines de gelatina en remull per a què s'hidratin.
2.- Posar un bol o una olla al bany Maria amb la Nutella i anar remenant fins que quedi líquida.
3.- Abocar el batut de xocolata en un vas i escalfar un minut al microones. Un cop calent afegir-hi la gelatina prèviament escorreguda i barrejar bé fins que quedi ben dissolta.
4.- Afegir a la Nutella i remanar bé fins que quedi ben integrada. Retirar del foc i reservar per a que la mescla es refredi una mica.
5.- En un altre bol muntar la nata amb unes varilles fins a la consistència de semi-muntada (fins que es comencin a formar "pics"). Reservar
6.- Muntar les clares a punt de neu.
7.- Afegir la nata semi-muntada a la Nutella amb molt de compte per a que no s'abaixi i, posteriorment, fer el mateix amb les clares.
8.- Agafar el pa de pessic i col·locar al fons d'un motlle rodó desemmotllable.
9.- Emborratxa'l amb una mica de batut de xocolata (compte no el deixem ben xop!).
10.- Abocar-hi a sobre la mousse de Nutella que hem preparat i posar a la nevera fins que qualli.

I, per acabar, la cobertura:
1.- Posar una olla amb aigua al foc (ens servirà per fer un bany Maria després). En el bol o olla que anirà a sobre de l'aigua col·locar-hi la xocolata trossejada ben petita i la mantega a daus. Mantenir sobre el marbre de la cuina, no la posarem al bany Maria fins després.
2.- Posar la nata líquida al foc en un cassó i just quan arrenqui el bull abocar-la sobre la xocolata i la mantega. Esperar dos minuts i després barrejar bé per a que quedi la xocolata ben dissolta.
3.- Ara sí, col·locar la xocolata al bany María i amb un termòmetre de cuina controlar fins que la mescla agafi els 40ºC de temperatura. (Confessió d'una pastissera amateur: com que no tinc termòmetre de cuina vaig fer servir el que tinc per mirar-li la febre al meu fill prèvia desinfecció a consciència. Ja sé que és una mica "cutre" però és que encara faltaven uns dies pel meu aniversari. Sigui com sigui, va funcionar!). Quan hagi arribat als 40ºC, i no abans, abocar sobre la mousse de Nutella. Em deia la Gemma que si es fa quan la xocolata està més freda aquesta queda massa sòlida.
4.- Deixar el pastís sense moure'l gens ni mica en el lloc on hi heu abocat la cobertura. Si no ho feu la xocolata s'escampa pels costats i queda una mica lleig. Passada una estona (depenent de la temperatura ambient serà més o menys), quan es vegi que la cobertura ja ha començat a solidificar-se, podeu posar el pastís altre cop a la nevera.
5.- Si voleu, podeu decorar el pastís amb ametlla crocant pel damunt, tal i com va fer la Gemma, o, per les que no s'atreveixin com jo, decorar amb una mica de xocolata blanca fosa que trobo que li dóna un aire molt elegant al pastís.


Compte!! Aquest pastís no és gaire amant de les altes temperatures. Guardar a la nevera fins al moment de consumir i, un cop tallat, si en sobre (sí, ja sé que és quasi impossible que en sobri) tornar a posar inmediatament a la nevera.

Ha sigut, sense cap mena de dubte, el millor pastís de xocolata que he fet mai fins el moment. De fet, el vaig haver de repetir dos dies seguits (i això ja ho diu tot, no?). I encara tinc pendent una tercera vegada ja que quan els vaig fer el Jordi estava en plena passa de panxa i no els va poder tastar. Pobre! Això sí que va ser un autèntic sacrifici i una demostració d'autocontrol!

9 comentaris:

  1. Estava segura que triomfaries! Impossible que sobri un tall d'aquest pastís, je je je... segur que els teus alumnes d'anglès van quedar molt contents. A ells també els deu saber greu que s'hagi acabat el curs ;)

    ResponElimina
  2. Qué maco t'ha quedat!!!! Superlegant!!!! i mousse de noutella!!!! Pura glotenería! Que contents devien quedar als alumnes!!!!

    Per cert, vas desfer la xocolata blanca i et va aguantar??? Com??? Jo ho he intentat varies vegades, i a) es desfar malament, b) es solidifica rapit, quasi mentre la poses a la maniga!!!!

    ResponElimina
  3. Se le ve delicioso a este pastis, dan ganas de cojer una cuchara y probarlo, debe estar de vicio. Me encanta el chocolate.
    Que tengas una buena semana.
    http://xoriguer48-lasrecetasdelabuelo.bl...

    ResponElimina
  4. Oh! No he fet mai classes amb adults, però està clar que pel que llegeixo i el que ja m'han dit altres persones és molt i molt gratificant :) Qui sap...

    Jo també vaig veure aquesta recepta al bloc de la Gemma de "la cuina de casa" i la tinc pendent i a més tinc la sort de tenir l'ocasió perfecta per fer-lo d'aquí molt poc! Tot i que tinc un problema...he fet diversos intents de fer mousse i tots fallits...ja pateixo!!! :(

    Petons!

    ResponElimina
  5. jo sé d'algú d'aqui a casa meva que un pastís així li encantaria .... i si porta el "toque" de la cuina de casa és d'exit segur!!

    ResponElimina
  6. Oh my, that look good. I betting my two little boys (and husband) would love it.

    ResponElimina
  7. Uau!! !Sembla deliciós! No cal ni tenir dents, per a menjar aquesta mousse... per cert, eva, JO VULL FER ANGLÈS AMB TU!! ... els teus alumnes són afortunats! Petons

    ResponElimina
  8. Uffffffff quina pinta en menjava un troset ara mateix!!!!! La nutella es tan bona....

    ResponElimina
  9. Oh!! segur que van quedar maravellats com jo estic ara!!! bonissim!!! Petonets

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...