dimarts, 5 de març del 2013

Amb el pa a taula

L'Idris, la Marian i jo en plena feina d'amassat.
El cap de setmana passat va ser per la família. Dies per retrobar-se amb gent que estimes però a la que no veus tant com voldries degut a la distància. Àpats al voltant d'una taula que es fan inacabables però que semblen passar a tota velocitat sense adonar-te'n. Cap de setmana llarg, de quatre dies però que passa amb la rapidesa d'un sospir. 

Entre àpat i àpat, però, hi va haver temps per fer quelcom que sempre havia volgut fer i que, per fi, i gràcies a la Marian de Sant Martí de Tous, dissabte passat vaig aconseguir dur a terme. La Marian és un dels membres fundadors de la Cooperativa de Consum Mesclum i un dels proveïdors de la cooperativa és en Josep Mestre. Ell i la seva dona són pagesos i cultiven llegums i cereals d'Agricultura Ecològica. Entre ells, destaquen diferents varietats antigues de blat que ells mateixos transformen en farina en el seu propi molí fariner seguint el procés més tradicional. El resultat són uns cereals d'una altíssima qualitat ideals per fer tot tipus de receptes però, especialment, per preparar PA. I escric PA amb majúscules perquè el que resulta de la seva farina és en grau d'excel·lència. Un viatge al sabor de la nostra infantesa, quan els avis ens donaven pa amb xocolata i el pa tenia un altre gust, quan durava gairebé una setmana i no s'assecava, quan no feia falta llevat del supermercat per prepara'l...

Espelta sense pelar.
En Josep i la seva dona organitzen cada cert temps uns cursos per aprendre a fer pa artesà que imparteix el mestre flequer Idris Cruz. L'Idris és dels pocs forners que queden actualment a Catalunya que saben com fer pa bo de veritat seguint els procediments tradicionals que ja gairebé cap fleca del país aplica. Com ell mateix ens explicava en el curs al que vaig tenir el plaer d'assistir, fer pa és molt senzill, i més encara si a aquest pa hi posem coses com olives, tomàquets assecats, etc. El que és verdaderament difícil és fer un pa blanc, sense res més, i que aquest estigui bo de veritat. Amb la seva ajuda i les farines de Cal Mestre ho vàrem aconseguir.

He de dir que tot va ajudar a que el dia fos perfecte. El sol que entrava per l'immensa balconada, el bon ambient entre els alumnes que ens vàrem aplegar, el fantàstic dinar que vàrem compartir i que la dona d'en Josep va  convertir en tota una experiència gastronòmica al preparar una de les seves paelles de blat egipci amb carbassa i trompetes de la mort.... Deliciós i sorprenent. 

Preparant els panets de nous que després cobriríem amb sèsam.
Us deixo algunes fotos del curs en que vàrem poder preparar pa blanc amb massa mare, pa de sègol, pa integral amb mel i anous, coques de verdures, panets de sèsam, etc. i us recomano de tot cor que proveu les farines d'en Josep Mestre. Si us agrada el pa, notareu la diferència.

I aquest és el el primer pa cuit a casa segons la recepta de l'Idris. Pa blanc amb farina de Xeixa i Florence Aurora i amb ferment natural.

11 comentaris:

  1. Això sí que és una sort! No tothom té el privilegi de poder pastar un pa tan bo i amb unes farines tan bones! I amb un mestre de primera!!!!

    Si veus que el pa de la foto no està sencer és que no he pogut estar-me de clavar-li unes quantes queixalades!!!!
    Petons

    ResponElimina
  2. Bonica aportació, Eva! Caram, quina sort, tot un cap de setmana en família! I fent un pa tan bo, entre l'olor i el tast... devia ser com una pel·lícula. Petons

    ResponElimina
  3. Quina sort fer un curs amb l Idris i amb aquestes farines. Quin cap de setmana mes complet i enriquidor!!
    petonets

    ResponElimina
  4. Que suerte, vaya curso y vaya compañía, por lo que veo hasta el tiempo os acompañó. Una cosita... ¿Donde se pueden conseguir esas harinas??? Bss y gracias.

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Virgínia!

      Pues sí, todo fue perfecto. Incluso el solecito que se colaba por el balcón. Una delícia!
      Respecto a las harinas, te paso el link a la web de Josep Mestre. Sé que venden directamente en la propia explotación pero también comentaron que distribuían en otros puntos. Lo mejor será que contactes con ellos y les preguntes. También cultivan todo tipo de legumbres de una calidad excelente y, por supuesto, eco 100%. La dirección es: http://pepmestre.com/ Ya me contarás si te animas a comprarlas. :)

      Besos!

      Elimina
  5. Joooo que xuli aquest curs!!! i vaja! quin pa mes perfecta!!! felicitats!!! Petonets

    ResponElimina
  6. Benvolguts Eva i Andy

    Som la Laura Solanilla (alguns de vosaltres em coneixereu com la Laura del “Cuinejar”, www.cuinejar.blogspot.com) i en F. Xavier Medina, professors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des de la nostra activitat de recerca universitària hem posat en marxa un projecte d’estudi sobre la gastrosfera en català, en el qual us agrairíem molt si poguéssiu facilitar-nos la vostra ajuda.

    En els dos darrers anys, el nombre de blogs sobre cuina escrits en català ha augmentat significativament. Fa poc més de tres anys rondaven la cinquantena, i avui dia en tenim ja localitzats més de 375. I el nombre segueix augmentant.

    Cada cop hi ha més persones d’origen divers que decideixen parlar de cuina en català. I com que pensem que val la pena saber qui som i cap a on anem, hem decidit iniciar aquesta recerca.

    En aquest sentit, us agrairem si podeu fer arribar aquesta enquesta (http://dom.cat/6n6) a totes aquelles persones que conegueu, i que tinguin un bloc gastronòmic en català.

    Amb les vostres respostes, intentarem obtenir una informació que situï la gastrosfera en català en el lloc que actualment creiem que mereix.

    Gràcies per la vostra col•laboració

    Laura Solanilla (lsolanilla@uoc.edu)
    F. Xavier Medina (fxmedina@uoc.edu)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura i Xavier,

      Compteu amb nosaltres pel que faci falta. Us contestem l'enquesta així que poguem i la farem arribar a totes aquelles persones que pensem us poden ajudar en aquesta tasca. Sí que ens agradaria, però, que ens feu cinc cèntims de com ha quedat l'estudi un cop aquest hagi conclòs.

      Estem en contacte!

      Eva

      Elimina
  7. Hummm quin pa més bó, mare meva crec que no he menjat quelcom igual des que era un nena petita jajaja. Teniu un bloc fantàstic que no es la primera vegada que visito, però cada vegada m'agrada més :)
    Em sembla que visitare aquesta web que heu indicat, potser distribueixen productes aprop, jeje.

    ResponElimina
  8. Què bons, aquests pans fets a casa! I l'oloreta que impregna tota la casa quan els cous. M'encanta.

    ResponElimina
  9. Quin curs més interessant! Fins aquí arriba l'oloreta tan bona del PA!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...