dimecres, 31 d’octubre del 2012

Panellets infalibles


El Novembre truca a la porta sense haver demanat permís.
 
Avui hem sortit d'hora a passejar amb el Guix i gairebé no ens hem trobat a ningú, a part d'algun pagès despistat amb l'aixada a l'espatlla i les Wellies plenes de fang. L'herba està molt tupida per les pluges de les darreres setmanes. Algun raig de sol es cola tímid de tant en tant. El vent, tan pesat dies enrera, va parar ahir. No sé si és la calma que precedeix a la tempesta, però en qualsevol cas sé que el fred intents i el mal temps no trigaran en arribar. Això d'aquests dies és gairebé una treva.

Fa dies que volia penjar "la recepta" dels meus pares i no ho he fet abans per manca de temps. Sempre he pensat que els panellets són la dolça avantsala del Nadal, aquell moment màgic en que no m'importaria tornar a tenir set anys. La mare i el pare sempre preparen els panellets a quatre mans, amb una recepta familiar infalible que m'han permès compartir amb vosaltres. Assaborir un d'aquests dolços és veure'm a mi mateixa amb el nas enganxat al vidre entelat de la finestra, veient els cotxes circular sota la pluja.
 
Els panellets del Cinto i la Dolors tenen gust de moltes coses. Com diu el Guix, són un "calidoscopi de sensacions". Per mi són, simplement, els millors panellets que he menjat mai.

N'hi portaré uns quants a en David Banks a veure si és capaç de millora'ls. Segur que no ha tastat uns panellets en tota la seva vida.


Panellets infalibles
(Aprox. 70)

1kg de farina d'ametlla
400gr de moniato
800gr de sucre
3 ous
250gr de pinyons
1 grapat d'ametlles crues (opcional)
2 grapats de farina


1.- Posar els moniatos dins d'una olla ben grossa i cobrir amb aigua. Posar al foc i deixar que bullin fins que en punxal's amb una forquilla aquesta s'enfonsi fins al fons sense resistència. És molt important assegurar-nos de que els monitatos estiguin ben cuits. Ens estalviarà molta feina posteriorment.
2.- Escórrer els moniatos i deixar refredar.
3.- Escampar la farina d'ametlla sobre el màrmol (ben net!) i repartir-hi per sobre el sucre de forma ben homogènia.
4.- Pelar els moniatos (ja freds), xafar amb una forquilla (com si fessim puré de patates) i reparti'ls pel damunt de la farina d'ametlla i el sucre.
5.- Amb les mans, recollir tota la farina d'ametlla, sucre i moniatos apilant-ho tot junt i començar a amassar. Al principi semblarà que és impossible que els ingredients es puguin acabar lligant els uns amb els altres però passats uns pocs minuts veurem que es van integrant. L'objectiu és seguir amassant fins que la mescla ja no s'enganxi a les mans, es vegi homogènia i tingui un aspecte brillant.
6.- En aquest punt, just quan ens diposem a començar a fer els panellets, preescalfar el forn a 200ºC amb escalfor a dalt i a baix. Si el vostre forn té ventilador, millor que millor (ei! que també surten bé sense, eh?).
7.- Agafar porcions de la massa i donar-lis forma de boleta. La mida depèn una mica del gust de cadascú, però us diré que a casa acostumen a ser com una pilota de futbolín. Anem disposant les boletes sobre el marbre i quan en tinguem suficients per omplir una safata de forn les pintem amb els ous batuts amb l'ajuda d'un pinzell de cuina. És bo començar a pintar els panellets que hem fet al començament i deixa'ls mentres anem sucant la resta de manera que l'ou s'enganxi bé a la massa.
8.- Un cop hem acabat de pinta'ls tots (els que posarem a la primera fornada) agafem els primers que hem fet i els arrebossem ben arrebossats amb pinyons. Bé, a casa només s'arrebossen per la part rodona superior i es deixa la base plana sense. Com us podeu imaginar, la cosa va a gustos. També us he de dir que a casa els que triomfen són els panellets de pinyons, pel que gairebé tots els fem així i només a uns quants el hi posem una ametlla al mig.
9.- Un cop arrebossada de pinyons la part superior del panellet, sucar la base en una mica de farina i col·locar a la plata del forn que prèviament haurem cobert amb paper de forn.
10.- Repetir aquestes operacions (arrebossat de pinyons i farina) amb la resta de panellets fins a tenir tota la safata plena.
11.- Enfornar els panellests durant uns 8-10 minuts o fins que adquireixin aquell preciós to daurat.
12.- Destapar l'ampolla de Moscatell, la Ratafia o el Vi de Nous i a disfrutar!!

7 comentaris:

  1. Mmmm... t'han quedat molt bonics i dauradets, com m'agraden a mi! Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Quina forma més genial de preparar els panellets! M'agraden molt, t'han quedat estupendos. I com sempre, embolcallats d'una història deliciosa. Bona castanyada, Eva.

    ResponElimina
  3. tenen una pinta que no pararia!!! quin color! petons

    ResponElimina
  4. Això de menjar-los una vegada a l´any em donen mes ganes de que arribi la castanyada!!!Ben bons que han sortit!!! Bona castanyada!!! Petons

    ResponElimina
  5. Hola Família guapa tu

    Han quedat perfectes, bona festa i bon profit
    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  6. Eva, estic segur de que en David Banks va quedar meravellat davant d'uns panallets tan macos! Petonets!

    ResponElimina
  7. Quin gust poden reproduir receptes casolanes i celebrar les tradicions allà on siguis! gorgeous!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...