dissabte, 23 de març del 2013

Bunyols de Quaresma (versió 1)


Tinc una assignatura pendent amb els bunyols de Setmana Santa que feia la meva àvia. El meu pare en va "heretar" la recepta però algun detall es va perdre pel camí ja que mai més van tornar a sortir com els feia ella. La famosa recepta s'havia transmès de generació en generació però era típica de Santa Coloma de Farners, d'on són fills els meu pare i la meva àvia. L'any passat, i cansat de repetir una i altra vegada una recepta que acabava amb quelcom més semblant a una pedra que a un bunyol, el meu pare va portar el tros de paper que tenia a un "expert" en la matèria que li va donar dues pistes sobre el que podia estar fallant. Un cop fets els ajustaments, l'any passat vàrem passar tot un dia a la cuina i el resultat va ser, per fi, el desitjat.

Així, quina és la meva assignatura pendent si el tema ja està resolt? Doncs que no he preparat mai sola aquests bunyols. Han estat tan envoltats de problemes i fracassos que em fa literalment pànic posar-me a la cuina a prepara'ls. Per aquest motiu, la recepta que us porto avui NO és la de la meva àvia (ho sento!). Me la va enviar fa unes setmanes el meu amic Manel i vaig pensar que seria una bona manera d'anar preparant-me per al gran moment en què em decideixi a fer els bunyols "maleïts". 

Eps! Que no voldria pas desmerèixer aquests bunyols. Ni molt menys! Són ben bé els bunyols que podeu comprar en els bons forns de pa per aquestes dates. Esponjosos i amb aquell gustet d'anís tan bo. Una delícia, vaja!


Bunyols de Quaresma
(1,5kg de bunyols - Uns 180 de petits!)

1kg de farina
200gr de sucre
4 ous
375ml d'aigua
200gr de mantega
20gr de sal
20gr de llevat fresc (de forner)
Oli (per fregir)

Per decorar:
Anís
Aigua
Sucre

1.- Agafar un bol ben gros i posar-hi tots els ingredients llevat de l'oli i els ingredients per decorar els bunyols (sí, ja sé que era bastant obvi però val més assegurar que ho fem bé!). Remenar amb la mà mateix fins que tot quedi ben integrat i deixar reposar uns 30 minuts.
2.- Treure la massa del bol i traspassar-la al mabre de la cuina lleugerament enfarinat. Amassar durant uns 10 minuts seguint el mètode Bertinet (o mètode francès), que consisteix bàsicament en donar cops a la massa sobre el marbre i fer diferents plecs. Passat aquest temps, plegar la massa i tornar a posar dins el bol. Tapar amb un drap de cotó i deixar reposar unes dues hores o fins que hagi doblat el seu volum.
3.- Treure la massa del bol i traspassar-la al marbre de la cuina lleugerament enfarinat. Agafar porcions d'uns 100gr de massa i enrotllar-las sobre si mateixas amb el palmell de la mà com si féssim xurros de plastilina. S'han d'aconseguir tires d'un dit de gruix aproximadament.
4.- Amb ganivet ben esmolat o una rasqueta de forner, tallar el xurro en rodanxes d'uns 3cm de gruix i col·locar sobre una safata de forn que prèviament haurem untat d'oli o cobert amb paper de forn.
5.- Tapar la safata amb un drap de cuina i deixar reposar dues horetes més.
6.- Escalfar l'oli en una paella fins que aquest estigui ben calent. Agafar les "porcions" de bunyol que teníem reposant i amb els dits polze i índex apretar-lis la part central per fer-hi un forat (així els hi donem la forma de rosquilla). Posar-los dins l'oli calent (amb cura de no cremar-nos) i sense omplir massa la paella ja que, si la massa està ben feta, s'inflaran i acabaran tocant-se els uns amb els altres. Un cop enrossits retirar de l'oli i posar sobre un plat cobert de paper de cuina per absorbir l'excés d'oli.
7.- Un cop freds, banyar-los en una barreja d'aigua i anís (al gust) i arrebossar-los amb sucre.

I a gaudir-ne! Veureu que són d'aquelles coses que, un cop en menges un, ja no pots parar. Per sort, les quantitats que us comento són per fer-ne moltíssims. De fet, ja que t'hi poses, val la pena no fer curt, no?

Respecte a la famosa recepta de la meva àvia...prometo armar-me de valor i prepara-los. Us dono la meva paraula que si el resultat és mitjanament "digne" compartiré amb vosaltres la recepta.

Ah! Molt bones vacances per tots i totes!! Reposeu...i cuineu força coses bones!!


5 comentaris:

  1. Hola macos!!!com aneu?
    Els bunyols és posarse a fer-los...segur que els de lávia serán els seguents!! reconec que la primera vegada donen respecta peró segur que acabareu fent els de la familia. Pinten de maravella aquets. Petonets.

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta, igual m'animo a fer-los, si es que m'encanten jajaja
    Vinga a la próxima intentes els de la teva àvia, anims!!!!

    ResponElimina
  3. t'han quedat preciosos, i que bons que son! aixó si, que tinguin força gust a anís que sino no te gracia! petons

    ResponElimina
  4. M'encanten, no pararia de menjar-ne, però jo no n'he fet mai... deu ser perque tinc un germà que els fa boníssims :-)

    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...