diumenge, 16 de desembre del 2012

Panets de Llar (en 10 minuts i sense amassar)


I en diem de llar perquè res no dóna més caliu a una llar que l'olor del pa acabat de coure. Aquell aroma especial, seguit del cruixir de la crosta que en sortir del forn es va esquerdant mica en mica. Sí. Si alguna cosa fa que una casa s'ompli de vida és aquesta olor i aquest so.

A mesura que s'acosten les festes i el fred va entelant cada dia més les finestres d'Alfriston Cottage, l'olor de llenya cremada omple els carrerons de Waterbridge i les quatre botiguetes de queviures del poble veuen com les seves vendes augmenten de forma exponencial. Les converses entres les veïnes, en aquesta època, ja només giren envers a una qüestió i aquesta és de major importància que la situació econòmica del país (o si és cert o no que la Sra. Coperstake ha deixat de veure's amb el seu amant). Es tracta dels àpats de Nadal. Sí, sí. Vagis on vagis, sentis la conversa que sentis, les dones de Waterbridge (i cada cop més homes també) estan preocupats pels menús d'aquestes festes. És millor començar amb una sopa calenta o ens arrisquem a obrir l'àpat amb fruita tropical? Cabrit o ànec? Posem canyella a la fruita confitada del Christmas Pudding o millor gingebre? I si aquest any provem de fer la massa dels Mince Pies amb xocolata? En fi... com veieu, el menjar i tot el que giri al seu voltant és de la màxima importància en aquesta comunitat.

A casa també tenim aquestes converses. Bé, la nostra vida no gira al voltant d'aquest tema, però sí portem ja uns dies fent proves sobre quines són les millors "delicatessen" per regalar als amics o amb les que acompanyar un àpat amb la familia. Encara estem en plena deliveració, però us podem avançar que aquests panets de llar, com ja els hem batejat a casa, hi tindran un lloc destacat. 

Fer aquests panets és més que senzill. Es poden fer gairebé amb els ulls tancats. Segueixen el mateix procediment que el que ja us vàrem explicar per fer el Pa Rústic Cruixent i només canvia com manipulem la massa abans de posar-la al forn. Tot plegat són 10 minuts de feina, el temps de llevat (que serà mentres dormiu) i l'estona d'enforna'ls. Molt poc esforç per uns panets que us faran perdre el sentit. Us ho asseguro!


Panets de Llar (sense amassar)
(6-8 segons la mida que volgueu)

3 tasses de farina
1 cullerada i mitja de sal
1/2 culleradeta de llevat de forner en pols (o mitja pastilla de llevat fresc)
1 cullerada d'oli d'oliva
1'5 tasses d'aigua
1 ou
Llavors de sèsam

1.- En un bol gran barrejarem la farina amb la sal i el llevat. Si utilitzem llevat fresc el podem incorporar directament a la farina esmicolant-lo ben petit per sobre de la mateixa i assegurant-nos que no ens queden grumolls grossos del mateix. Ho barregem tot amb les mans mateix fins que tots els ingredients estiguin ben distribuïts.
2.- Afegir l'oli d'oliva i l'aigua i, o bé amb la mà o amb una espàtula de silicona, remoure fins que tots els ingredients s'hagin integrat. Sabreu que això s'ha aconseguit quan no quedi gens de farina al fons del bol i la massa es comenci a enganxar al mateix.
3.- Tapar el bol amb plàstic de cuina i deixar sobre el marbre unes 12 hores. Si es fa a la nit, al matí següent el tindreu a punt.
4.- Destapar el bol i traslladar la massa fermentada (que estarà moooolt gran, no us espanteu!) sobre el marbre de la cuina ben enfarinat. Compte! La massa estarà molt enganxosa. Enfarineu-vos bé les mans per a evitar que s'enganxi.
5.- Escampar, també, farina per sobre de la massa per a poder manipular-la. Donar-li uns copets amb la ma oberta per a que ens quedi una mica plana i amb forma de rectangle (més o menys).
6.- Plegar la massa en tres trossos sobre la seva part més longitudinal i després fer el mateix en el sentit contrari fins acabar amb quelcom similar a un quadrat. Li donem la volta per deixar la unió de la massa a la part de sota i amb les mans rodem la massa sobre si mateix per donar-li forma de bola.
7.- Amb un ganivet tallem la massa en 3 o 4 trossos en funció de si volem 6 panets més grossos o 8 de més petits. Donem forma de bola a cada una de les parts que acabem de tallar i tallem aquestes en 2 trossos més cadascuna.


8.- Donem a cada porció de massa la forma de boleta o de barreta (segons les nostre preferències) i les col·loquem sobre un full de paper de cuina que tindrem a punt a sobre d'una pala de pizza o, en cas de no tenir-ne, sobre una plata de forn girada de l'inrevés (farem servir la plata de forn com a pala per deixar lliscar els panets dins del forn). Un cop les tinguem totes a punt tapem la safata amb un drap de cuina net i deixem que tornin a llevar durant una hora.
9.- Passat aquest temps col·locarem o bé una pedra per coure pizza o una plata de forn a la segona posició del forn començant per baix i l'engegarem a 230ºC. El deixarem mitja hora encés abans de posar-hi els panets dins.
10.- Passada aquesta mitja horeta destaparem els panets i els pintarem una mica d'ou batut amb un cullerada sopera d'aigua (amb l'ou aconseguirem que tinguin una aparença més "apetitosa" però no els hi canviarà el sabor). Hi escampem les llavors de sèsam pel capdamunt i els hi fem un tall al mig amb les tisores de cuina.
11.- Deixem lliscar el paper de forn amb els panets sobre la nostra pedra o safata del forn i els courem durant 15 minuts.

Tal i com us deia en la recepta del Pa Rústic Cruixent, l'explicació de la recepta és mooooolt més complicada que l'elaboració en sí de la mateixa. Per a que veieu que no us enganyo us deixo un vídeo en el que podreu seguir el procediment. És en anglès, però ja veureu que les imatges parlen per elles mateixes.


És hora de donar-li a la vostra llar l'aroma i el caliu que es mereixen. Us animeu?


12 comentaris:

  1. una petita delícia, Eva... t'han quedat molt bonics. petons

    ResponElimina
  2. que boo!! i si a més es fa ràpid i fàcil encara millor!! t'han quedat preciosos! petons

    ResponElimina
  3. Oh com m'agrada aquesta oloreta de pa acabat de fer, és tan gustós!! Aquests panets no semblen gaire difícils de fer, el meu gran repte és fer pa a casa però no m'atreveixo... Aquests es veuen tan rodonets i perfectes!!

    ResponElimina
  4. tes petits pain ont l'aire bien appétissant, ils sont superbes!

    bisous

    ResponElimina
  5. qué bollitos tan ricos. Con tomate y jamón, así es como los veo
    Besos

    ResponElimina
  6. Quina bona pinta i a sobre no son complicats... m'agraden mooolt...petons

    ResponElimina
  7. Os han quedado geniales!!! Que buena la receta!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  8. El pa fet a casa doña dos grans satisfaccions, el plaer d'haver-Lo fet tu i l'oloreta que dona a tota la casa. Oloreta a llar, molt ben definit!

    Merry Christmas.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  9. En 10 minutos y sin amasar obtienes estos estupendos bollitos? Pues me quedo con la receta y me llevo uno para el viaje!!!

    Quiero deseados unas Felices Fiestas y un Próspero 2013 y sobre todo, que continuemos visitándonos, compartiendo y disfrutando de todas estas ricas recetas!!

    Besitos,
    IDania

    ResponElimina
  10. Tengo una duda tremenda, que me lleva de cabeza, cuando hablamos de de tazas... de que hablamos exactamente. Socorrooooo.

    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eva!

      Las tazas de la receta son tazas "americanas". De todas formas, hice la comprobación y una taza américana tiene la misma capacidad que un vaso de 250ml por lo que puedes utilizar un vaso y ya está. ;) xx

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...