Fer-se a casa aliments que moltes vegades pensem que només es poden comprar envasats en potets de plàstic o en safates de porexpan és un dels majors plaers. La qualitat dels mateixos és sempre infinitament superior als que es poden comprar a la botiga i, a més, acaben resultant molt més econòmics. Aquests dos arguments, per sí sols, ja haurien de ser suficients per convèncer a qualsevol de que no hi ha res millor que el menjar 100% casolà però, per a tots aquells que em diguin que la seva excusa és que no tenen temps, afegiré que en aquest cas tampoc l'acceptaré ja que si alguna cosa tenen els iogurts casolans és que...es fan sols!
Iogurts casolans sense iogurtera
(8 iogurts individuals o 1 litre)
1 litre de llet (a casa els preparem amb semi-desnatada i ecològica)
1 cullerada sopera de iogurt a temperatura ambient (sí, per fer iogurt es necessita...iogurt. I no, no sé si va ser abans l'ou o la gallina...)
1.- Posar la llet en un cassó al foc i escalfar fins que aparegui aquell famós tel per la part superior. És millor escalfar la llet a foc mig per a evitar que no s'enganxi al cul del cassó i, sobretot, s'ha d'evitar que la llet acabi bullint.
2.- Retirar el cassó del foc i deixar refredar fins que poguem posar el dit petit dins la llet i aguantem 10 segons dins sense haver de treure'l. (Com veieu, el procediment és molt científic!). Si teniu pressa, podeu posar el cassó dins de l'aigüera, i omplir-la amb aigua freda per accelerar el procés.
3.- Un cop aconseguida la temperatura ideal, retirar el tel superior amb un cullera i afegir la cullerada de iogurt remenant bé per aconseguir que es desfaci completament.
4.- Colar la llet per evitar que el iogurt pugui acabar tenint restes de tel i omplir amb ella els potets que haguem escollit com a recipients dels iogurts. Eps! Si volem fer iogurts amb melmelada, s'ha de posar aquesta al fons dels recipients abans d'abocar-hi la llet i fer-ho amb compte per tal de no desfer-la i ens "taqui" el iogurt de colors.
5.- Col·locar els iogurts en una safata i posa'ls dins el forn. Tapar la safata amb un drap de cuina net i encendre la llumeta del forn. Ara ja només els hem de deixar tranquils durant tota la nit. Al matí, quan ens llevem, tindrem vuit iogurts boníssims esperant-nos!
Recomanacions:
- Si el vostre forn no té l'opció de deixa'l apagat però amb la llumeta encesa podeu preescalfa'la 40ºC i un cop arribi a la temperatura apaga'l i posar-hi dins la safata amb els iogurts. La temperatura trigarà una bona estona a baixar i serà suficient per a que els iogurts es facin. També he llegit per alguna banda que una bona opció és la de posar sota la safata una estoreta elèctrica (de les típiques pel mal d'esquena). En aquest cas no cal posar la safata al forn. Deixar-la sobre el marbre de la cuina (tapada amb el drat) i deixar que iogurt vagi "treballant" durant la nit.
- Nosaltres utilitzem potets de vidre de iogurts "reciclats". Com que no tenen tapa els hi posem nosaltres fent-la amb un trosset de paper d'alumini.També podeu utilitzar potets de conserves amb tapa hermètica.
- Sabem que els iogurts estan fets quan la llet està solidificada. Aquest procés dura unes 12 hores aprox. i per això us recomanem prepara'ls a la nit i així no haver de preocupar-nos d'ells fins l'endemà al matí.Quan els traiguem del forn encara estaran calentonets així que els haurem de deixar sobre el marbre de la cuina fins que es refredin i després tapa'ls per posa'ls a la nevera.
- La textura dels iogurts casolans és més líquida que la dels iogurts "de compra". Hi ha qui ho "compensa" afegint un parell de cullerades soperes de llet en pols a la mescla de llet i iogurt un cop fem la barreja. A casa ens agraden tal i com queden i no n'hi posem. A més, ens sembla que són molt més naturals d'aquesta manera.
- Per a futures "remeses" de iogurts podem fer servir el nostre iogurt casolà com a "nucli". És a dir, per barrejar amb la llet per fer nous iogurts.
A casa vàrem començar a prepara'ls més o menys abans de l'estiu i des de llavors no n'hem tornat a comprar més. Estan boníssims, són saludables i, a més, te'ls pots preparar al teu gust (afegint-hi fruits secs, trossets de fruita, galetes Maria, gotetes de xocolata...). Què més es pot demanar?
Genials!! A casa meva si que tinc iogurtera, però a l´estiu quan vaig a casa dels meus pares no, hi faré lo del forn i la llum!! gràcies!!!
ResponEliminadoncs és una idea excelent pels que no tenen iogurtera! m'agrada! petons
ResponEliminaAquestes explicacions científiques són les millors! m'ho apunto, ja que m'he aficionat a formatges i derivats! una abraçada!
ResponEliminaMuchas gracias por la receta!! Yo para mis bizcochos, a veces utilizo el yogur tipo "griego". Supongo que éste queda más o menos de ese tipo?? Saludos desde Madrid!
ResponEliminaMolt bona idea, m'he l'apunto¡!
ResponEliminaPetó
Que interesante, no sabía que se podían hacer sin yogurtera, tendré que probar, me encantan las fotos!!
ResponEliminaUn saludo.
gràcies!!
ResponEliminaBona nit,
ResponEliminaAra acabo de fer-ne per segona vegada.A la primera va quedar boníssim. Els he fet amb llet d'ovella. Avui he infusionat una branca de canyella a la llet. A veure què tal...
És una merde de iogurt, le meva opinio no val res i prefareixo menjar merda abans que aixo
ResponEliminai qui la fabricat que es ratiri
ResponEliminaCABRON